data transferred: GB
EN

AEGEAN DATAHAVEN

μία συνεργατική πλατφόρμα στο αρχιπέλαγος

www.aegeandatahaven.com

Αντί για μανιφέστο.


Είναι το έτος 2092. Συνεχείς εντάσεις και πολιτικές αναταραχές βαραίνουν την Ευρώπη και ιδιαίτερα το Αιγαίο. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την ανοικοδόμηση δικτύων. Εμείς, οι άνθρωποι του Αιγαίου, φέροντας στους ώμους μας το βάρος μίας μακράς ιστορίας, τροφοδοτημένης από το μύθο, τον ήλιο και τη θάλασσα, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε αυτήν την ανάγκη.

Μετά από πολλές δεκαετίες ύφεσης και αγώνων στην περιοχή δεσμευόμαστε να αναβιώσουμε τα εκτεταμένα δίκτυα που υπήρχαν εδώ από τους προϊστορικούς χρόνους. Mε την κατασκευή ενός Αιγαιακού Καταφυγίου Δεδομένων ανοικοδομούμε κόμβους και συνδέσεις εντός αλλά και εκτός του αρχιπελάγους. Το Αιγαιακό Καταφύγιο Δεδομένων είναι ανοιχτό και λειτουργεί ως μία συνεργατική πλατφόρμα, η οποία έχει τις ρίζες της στις παραδοσιακές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου. Είμαστε υπέρμαχοι της ιδιωτικότητας και της αυτοδιαχείρισης των προσωπικών δεδομένων, της βιωσιμότητας, της συνεργασίας μεταξύ των νησιών και της ουδετερότητας του διαδικτύου. Είμαστε αντίθετοι προς τις μεγάλες εταιρείες και το Νέφος.

Απέναντι στις σκληρές και ασταθείς τοπικές συνθήκες, το Αιγαιακό Καταφύγιο Δεδομένων συνδέει τα νησιά μεταξύ τους. Υπογραμμίζει τη δύναμη που απαιτείται για να ζει κανείς στη θάλασσα περιβαλλόμενος από τη θάλασσα. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε νέες τοπολογίες και δίκτυα και να αμφισβητήσουμε τις εδραιωμένες μορφές κυριαρχίας, ταυτότητας, γεωγραφίας και εξουσίας στην περιοχή μας.

Είμαστε τα νησιά ενωμένα. Διεκδικούμε τον ήλιο, τη θάλασσα και την πληροφορία για τους ανθρώπους.


about

Η Μεσόγειος, στον περιθωριοποιημένο ευρωπαϊκό Νότο, έχει υπάρξει το σκηνικό μεγάλων κρίσεων και εντάσεων λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας και της πολιτισμικής της ποικιλομορφίας: κλιματική αλλαγή, πληθυσμιακές μετακινήσεις, οικονομική κρίση, στρατιωτικές και πολιτικές συγκρούσεις, τουριστική εκμετάλλευση. Ως μέρος της μεσογειακής λεκάνης, το Αιγαίο Πέλαγος κατέχει ρόλο αποφασιστικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή, αφού συνενώνει και συγχρόνως διαχωρίζει δύο ηπείρους.

Έχοντας αντισταθεί σε πολλαπλές απόπειρες αναπλάσεων και επενδυτικών σχεδίων στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών, αυτό το ιδιαίτερο αρχιπέλαγος βρίσκεται να φιλοξενεί στο μέλλον ένα αποκεντρωμένο δίκτυο μικρών, αυτόνομων και βιώσιμων μονάδων αποθήκευσης δεδομένων, χτισμένων είτε στα νησιά είτε σε πλωτές κατασκευές. Οι διάσπαρτες μονάδες του κέντρου δεδομένων επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν και να μοιράζονται με ασφάλεια και ιδιωτικότητα την ψηφιακή τους πληροφορία και μνήμη χωρίς να βασίζονται σε κάποιου είδους εταιρική μονοπωλιακή υπηρεσία. Οι νησιώτες διαχειρίζονται το εν λόγω δίκτυο, διαμορφώνοντας ένα είδος τοπικής παραδοσιακής συνεργατικής πλατφόρμας.

Η κοινότητα των νησιωτών αποτελείται από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα της Ευρώπης, πρόσφυγες και αυτόχθονες νησιώτες. Το κέντρο δεδομένων στο Αιγαίο, λειτουργώντας ενάντια στις σκληρές και ασταθείς τοπικές συνθήκες, συνδέει τα νησιά μεταξύ τους δημιουργώντας νέες τοπολογίες και, συγχρόνως, αμφισβητώντας τις εδραιωμένες μορφές κυριαρχίας, ταυτότητας, γεωγραφίας και εξουσίας. Ένα εκτενές αρχείο των κέντρων δεδομένων φιλοξενείται στη συλλογή του Aegean Datahaven. Τα κέντρα δεδομένων παρουσιάζονται με μια σειρά από σχέδια ενός άγνωστου περιηγητή.


Το Aegean Datahaven είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εικαστικό καλλιτέχνη Κυριακή Γονή το 2017. Η δουλειά της εστιάζει σε θεματικές όπως η ψηφιακή μνήμη, η λήθη, η διανομή και η διαχείρηση των δεδομένων και τα προσωπικά δεδομένα. Εκθέτει τα έργα της διεθνώς ISEA, SIGGRAPH, ADAF, ODDSTREAM κλπ. ενώ αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής της πρακτικής είναι η έρευνα που παίρνει τη μορφή ανακοινώσεων σε συνέδρια και εργαστηρίων. SIGGRAPH, Ίδρυμα Ωνάση και Ars Electronica κτλ Το ερευνητικό της άρθρο για το έργο της Deletion Process_Only you can see my history για διαδικασίες διαγραφής των προσωπικών δεδομένων και για το δικαίωμα στη λήθη δημοσιεύθηκε στο Leonardo Journal του ΜΙΤ, τον Ιούλιο του 2006.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με ανάθεση από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με την ευκαιρία της έκθεσης Tomorrows, το Μάιο του 2017 στην Αθήνα, σε επιμέλεια Δάφνης Δραγώνα και Πάνου Δραγώνα.


email: contact@kyriakigoni.com
website: kyriakigoni.com